المركز الجامعي مغنية
Permanent URI for this communityhttps://dspace.cu-maghnia.dz/handle/123456789/1
Browse
Item Etude comparative entre des coagulants naturels et chimiques pour le traitement des eaux potables.(Institut des sciences et de la technologie/Départeemt d'ydraulique, 2025-07-01) BENABDELKADER Sid Ahmed; AOUISI Ilyessالملخص : الهدف الرئيسي من هذه الدراسة هو دراسة التخثر والتلبد باستخدام مادة تخثر طبيعية (الخروب) من أجل تقليل تعكر المياه في سد حمام بوغرارة أُجريت اختبارات في مختبر محطة حمام بوغرارة لمعالجة مياه حمام بوغرارة وفي المركز الجامعي في مغنية. كان الهدف هو تحديد المعلمات المثلى للتخثر والتلبد، مثل (كمية مادة التخثر ودرجة الحرارة وسرعة ومدة الخلط السريع والبطيء). يعطي تركيز الخروب بمقدار 3 مل عند درجة حرارة 10 درجات مئوية مع سرعة خلط سريعة قدرها 200 دورة في الدقيقة لمدة 1.5 دقيقة وسرعة خلط بطيئة قدرها 10 دورات في الدقيقة لمدة 20 دقيقة أقصى عائد لإزالة العكارة (87.73%) بعد التخثر-التلبد للمياه من سد حمام بوغرارة. Abstract: The main aim of thisstudyis to examine coagulation-flocculationusing a natural coagulant (carobtree) with the aim of reducingturbidity in the waters of the Hammam BOUGHRARRA dam. Jar tests werecarried out at the Hammam BOUGHRARRA laboratory and at the MAGHNIA university center. The aimwas to define the optimum parameters for coagulation-flocculation, such as (quantity of coagulant, temperature, speed and duration of rapid and slow mixing). A carob concentration of 3ml atatemperature of 10°C with a fastmixing speed of 200 rpm for 1.5 min and a slow mixing speed of 10 rpm for 20 min gives a maximum turbidityremovalefficiency (87.73%) after coagulation-flocculation of water from the Hammam BOUGHRARRA dam.